Permacultuur Jaartraining 2020

Nog even en dan gaat er weer een nieuwe jaartraining van start. Dit is een intensieve opleiding waarin je in 9 blokken met een groep gemotiveerde mede cursisten in de wereld van permacultuur duikt. Maar hoe ziet zo’n cursus er uit, en wat kan je verwachten?

De cursus gaat op 8 en 9 februari van start, meer informatie over kosten en data vindt je hier.

Direct aanmelden kan hier.

Ontwerpen

Een belangrijk onderdeel van de cursus is het permacultuur ontwerpsysteem. We gaan in op de ontwerpprincipes van permacultuur, en hoe je deze in de praktijk toepast.

Je gaat aan de slag met een eigen ontwerp dat je maakt aan de hand van de kennis die je in de cursus op doet. Van het maken van een basiskaart, tot zonering en het maken van een input-output analyse. Je oefent met alle ontwerp tools uit de permacultuur op je eigen ontwerpproject. Zo breng je direct in de praktijk wat je leert, en krijg je feedback op je ontwerpproces van de docenten en medecursisten. .

Ethiek

De basis van permacultuur zijn zijn drie ethische principes: zorg voor de mens, zorg voor de aarde en eerlijke aandelen. Maar wat houdt dat precies in, en hoe pas je dat toe in de praktijk? In het blok ethiek gaan we met Saskia van der Linden in op deze vragen. Je leert wat ethisch denken inhoud en hoe je dat kan gebruiken bij het maken van keuzes in je ontwerp en de dagelijkse praktijk van je permacultuur systeem.

Meer weten over ethiek en onze insteek? Lees dan deze artikelen van Saskia:

“Eerst dacht ik dat ik het vooral heel moeilijk zou vinden, ik ben niet zo’n debater, maar naarmate de dag vorderde kreeg ik er steeds meer plezier in en werd ik heel fanatiek.”

Ecologie, bodem en plantenkunde

Voor ontwerpen heb je kennis nodig – kennis van de bodem, de planten en hoe deze relaties met elkaar aan gaan. In deze cursus gaan we daar dan ook diep op in. Er wordt gekeken naar de basis principes van ecologie – wat is successie, hoe gaan verschillende organismen relaties met elkaar aan en waarom is het belangrijk daar meer over te weten als je met permacultuur aan de slag gaat.

Vervolgens duiken we de bodem in, en kijken we hoe een gezonde bodem er uit ziet. Wat is bodem eigenlijk, hoe kan je daar zelf testen mee doen en welk effect heeft de gezondheid van je bodem op de groei van je planten, de onkruiden die er groeien en de ziekten en planten die er voorkomen.

Ook plantenkunde komt aan bod – welke planten families zijn er en wat zijn de belangrijkste kenmerken. Welke daarvan gebruiken wij als voedsel en welke rol spelen deze in het opbouwen van biodiversiteit. Dit staat weer in relatie tot natuurlijk plaagbeheer: om roofinsecten aan te trekken heb je waardplanten nodig. Maar welke zijn dat en waar moet je op letten als je planten hiervoor uit gaat zoeken.

Water

Zonder water geen planten, en met de droge en hete zomers van de afgelopen jaren wordt duidelijker dat waterbeheer een steeds belangrijker punt gaat worden voor iedereen die met tuinieren bezig gaat: of het nu een tuinderij is of achtertuin, een gezonde waterhuishouding gaat essentieel worden. In de cursus wordt gekeken naar waarom water en water opvang in je ontwerp zo belangrijk is, en hoe je dit in de praktijk kan brengen.

Bouwen en sociale permacultuur

Alles dat te ontwerpen is, is efficiënter en ecologischer te ontwerpen met behulp van permacultuur principes. Zo ook gebouwen en sociale structuren. Deze onderwerpen krijgen dan ook beiden hun eigen blok, waarin je kennismaakt met verschillende materialen en bouwstijlen die passen binnen permacultuur. Na het blok over bouwen ga je zelf een maquette maken van je droomhuis, welke weer in het blok sociale permacultuur gebruikt wordt voor de ecodorpen oefening

Locatie

De cursus wordt gegeven op de Tuinderij de Voedselketen: een plek waar we de principes van permacultuur toepassen in de praktijk, met ruimte voor zowel éénjarigen als meerjarigen.

Dit jaar zijn we begonnen met het verder uitwerken van ons mini-voedselbos waar we experimenteren met meer ongewone voedselbos gewassen.

In de loop van de cursus maak je zelf mee hoe de tuin zich door de seizoen heen ontwikkelt, en kan je zien hoe permacultuur in de praktijk wordt toegepast

De cursus gaat op 8 en 9 februari van start, meer informatie over kosten en data vindt je hier.

Direct aanmelden kan hier.