Over ons

Tuinderij de Voedselketen was van 2015 tot en met 2023 een agro-ecologisch bedrijf waar groenten, kruiden en fruit hand in hand met de natuur werden geteeld volgens de principes van permacultuur. Tegelijk was ons bedrijf een leerplek waar we onze kennis en ervaring deelden met anderen en werkten aan een omslag in de land- en tuinbouw.

De tuinderij werd in 2015 opgericht door Alex Schreiner en Linder van den Heerik, en is sindsdien gestaag gegroeid. De tuinderij had meerdere takken die elk door een ander werden gerund. In 2021 versterkte Elise Bijl enige tijd ons team. Alex Schreiner stond aan het roer van de CSA en leverde wekelijks groentepakketjes aan onze leden. Linder verzorgde het onderwijs op en over onze tuinderij, permacultuur en agro-ecologie.

Sinds de zomer van 2023 is Jessica Peters betrokken bij de tuinderij aan de Pallande in Oirschot, zij zet daar de CSA met groentenpakketten voort onder de naam ‘Van de Pallande’.


De oprichters

Alex Schreiner volgde de deeltijd MBO opleiding biologische landbouw aan de Warmonderhof in Dronten. Raakte tijdens haar studie betrokken bij sociaal en milieu activisme en was door de jaren actief bij verschillende actiegroepen en NGO’s. Sinds ze betrokken raakte bij het opzetten van een buurtmoestuin in Amsterdam raakte ze bevlogen over permacultuur en diens pragmatische, op oplossingen gerichte karakter, voor de problemen in de wereld. Naast het telen van groentenpakketten is Alex actief in de Federatie voor Agro-ecologische boeren.

Linder van den Heerik is sinds zijn jeugd actief in de sociale en milieubeweging geweest. Tijdens campagnes rondom klimaatverandering kwam hij in aanraking met permacultuur. Sinds 2010 geeft hij workshops en cursussen op het gebied van permacultuur en agro-ecologie. Hij ontwierp tuinen en legde die bij anderen aan, en gaf les op de permacultuur school Nederland en Belgie, de Warmonderhof en inmiddels ook de Rietveld Academie.

In 2018 schreef Linder samen met VELT een boek over permacultuur en inmiddels geeft hij steeds meer vorm aan het lesbedrijf dat van de tuinderij in de vorm van cursussen en workshops en timmert hard aan de groene landbouwtransitie.

Telkens jeukte het om nog grotere uitdagingen aan te gaan. In 2023 zette hij, na veel omzwervingen langs klassieke ciderijen in Engeland, zijn eigen ciderij op; Ciderij ’t Groene Woud. Sinds het najaar 2023 is hij aangesteld als docent agro-ecologie en bodem op de Warmonderhof.

In 2018 schreef Linder samen met VELT een boek over permacultuur en inmiddels geeft hij steeds meer vorm aan het lesbedrijf dat van de tuinderij in de vorm van cursussen en workshops en timmert hard aan de groene landbouwtransitie.