Leren met de Voedselketen

4 minuten leestijd

Permacultuur Jaartraining | Achtergrond artikelen | Workshops | Meewerkdagen | Op maat

Naast groenten verbouwen we op de Voedselketen ook kennis. Kennis over uiteenlopende onderwerpen van permacultuur en de bodem tot ontwerpen en ethiek. We zijn nieuwsgierig en blijven daarom zelf steeds leren en experimenteren – allemaal gebaseerd op en getoetst aan de dagelijkse praktijk op de tuinderij.

Natuurlijk proberen we die kennis ook voor anderen toegankelijk te maken. Hieronder de verschillende mogelijkheden, van no-budget opties tot losse workshops of een intensieve jaartraining.

Een overzicht van al onze activiteiten vindt je in onze agenda. Hier kondigen we ook onze jaarlijkse open dag aan die eind augustus plaats vindt.

Permacultuur Jaartraining

Voor wie echt de diepte in wilt organiseren we elk jaar de Permacultuur Jaartraining: in negen intensieve blokken bekijken we alle aspecten van permacultuur. Linder van den Heerik geeft de cursus, met ondersteuning door Saskia van der Linden op het onderwerp ethiek en Joanne Malotaux op het onderwerp ecologie.

We nemen je een jaar lang mee de theorie en dagelijkse praktijk van permacultuur in. Je leert hoe je de permacultuur ontwerpmethode op jouw project toepast en hoe je de drie ethische principes in de praktijk brengt. We onderzoeken wat een gezonde bodem is en hoe je daar naar toe werkt, wat het belang is van ecologie en hoe je die inzet voor natuurlijk plaagbeheer.

Tijdens de cursus werk je aan een eigen ontwerp, daarin begeleid door de docenten én de andere cursisten, zodat je direct aan de slag kan met de opgedane kennis.

Meer informatie over data, kosten en aanmelden vindt je hier.

Achtergrond artikelen

Op onze website publiceren we regelmatig artikelen over onze manier van werken, geschreven door onszelf of mensen met wie we samen werken. Artikelen die alleen op onze website terug te vinden zijn, of eerder elders verschenen: zo schreven Alex en Linder verschillende artikelen voor het Permacultuur Magazine, en hield Alex in Seizoenen een jaar lang de ontwikkelingen in haar permacultuur tuin aan huis bij – deze artikelen komen het komende jaar ook hier op de website te staan.

  • Onze eigen artikelen vindt je hier.
  • Artikelen van anderen over ons en onze manier van werken vindt je hier.
  • We plaatsen regelmatig nieuwe artikelen op de website. Op de hoogte blijven? Geef je dan hiernaast op voor de blog en ontvang een mail zodra we iets nieuws publiceren. Of geef je op voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar een overzicht van de ontwikkelingen op de tuinder, onze activiteiten en nieuwe artikelen.

Boek

Eind 2018 kwam het boek Permacultuur, van Appelboom tot Zeekool uit. Het is een introductie in de principes van permacultuur en kijkt hoe je dit in je eigen tuin toe kan passen. Een afwisseling van theorie en praktijk waarbij aan de hand van 5 voorbeeldtuinen wordt gekeken hoe een permacultuur tuin er uit kan zien.

Het boek is geschreven door Linder van den Heerik samen met Greet Tijskens en werd uitgegeven door Velt.

Meer informatie over het boek, kosten en bestellen vindt je hier.

Workshops

We organiseren het jaar door verschillende losse workshops met uiteenlopende thema’s.

We gaan met Birgit Albertsmeijer de bodem in met de Masterclasses Bodemleven onder de Microscoop en Composteren voor een betere Bodem. Deze bestaan beiden uit een gedeeld theorie deel en een intensieve praktijk dag, waarbij de onderdelen ook afzonderlijk te volgen zijn.

Saskia van der Linden neemt ons mee de ethiek in: permacultuur is gebaseerd op ethische principes, maar wat is ethiek en hoe pas je dit in de (permacultuur) praktijk toe? Daarnaast geeft zij de workshops pedagogiek en kennisdeling voor alle gevorderden en aspirant lesgevers, en bekijken we permacultuur in internationaal perspectief.

Meewerkdagen

Het meeste leer je natuurlijk door zelf lekker aan de slag te gaan en de handen uit de mouwen te steken. Daarom organiseren we meerdere keren per jaar meewerkdagen. Op die dagen pakken we bijvoorbeeld grotere klussen op zoals de aanplant van bomen en struiken, onderhoud aan de verschillende elementen op de tuinderij zoals het knotten van wilgen, onderhoud aan de takkenril of vrij maken van de vijver. Maar natuurlijk gaan we in het hoogseizoen ook op de tuinderij zelf ana het werk met het voorbereiden en inplanten van bedden, of wieden van de vaste planten.

Op een meewerkdag wisselen we werken af met inhoud: van 11 tot 16 kan je aanhaken met om 13 een uur pauze met rondleiding over de tuinderij. Tijdens het werken is er natuurlijk volop gelegenheid om vragen te stellen.

Je vindt de geplande meewerkdagen in onze agenda, aanmelden kan hier. De eerste mogelijkheid is op 3 en 4 december wanneer we met de aanplant van het voedselbos gedeelte gaan beginnen.

Op maat

Wil je met je organisatie, vereniging of groep zelf iets organiseren? Neem dan contact op per mail voor de mogelijkheden en kosten.

Van een rondleiding op maat, tot een lezing op locatie. Thema’s waar je aan kan denken zijn natuurlijk plaagbeheer, zaadvermeerdering of een introductie permacultuur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: